Nově vzniklá pracovní skupina vedená Václavem Hartmanem uspořádala seminář pro talentované rozhodčí, kteří by mohli v budoucnu mít šanci prosadit se do listiny pro profesionální soutěže. 

„Naším úkolem je vytipovat vhodné kandidáty, kteří by se mohli v budoucnu posunout mezi profesionály. Se svými kolegy houfně každý víkend objíždíme zápasy ČFL a divizních skupin, kde absolvujeme tzv. dohledy. Během nich sledujeme výkony rozhodčích a děláme si přehled o tom, jak se komu daří. Na základě toho jsme vybrali skupinu sudích, kteří absolvovali seminář v sídle FAČR na Strahově,“ řekl vedoucí pracovní skupiny Václav Hartman.

Program workshopu byl rozdělený na dvě části. V té první si rozhodčí zatrénovali na Stadionu Evžena Rošického a poté se k druhé části přesunuli do tiskového sálu v sídle Fotbalové asociace České republiky.

Řídící komise v Čechách uspořádala seminář pro rozhodčí

„První hodinu workshopu rozhodčí absolvovali trénink s národní fitness instruktorkou Naďou Košťovalovou. Poté po krátké pauze a občerstvení následovaly dva hodinové bloky na učebně, kde jsme se zaměřili na ty nejožehavější situace z jejich soutěží, tedy z ČFL a Divize. Rozhodčí viděli na videu konkrétní situace a společně jsme je rozebírali,“ řekl člen pracovní skupiny Kryštof Mencl.

V úvodu teoretické části semináře si vzal slovo předseda Pravidlové komise Jiří Kureš, který rozhodčím zopakoval úskalí spojená s posuzováním hry rukou v pokutovém území. Pak přišly na řadu již konkrétní herní situace, které rozebíral Kryštof Mencl a další člen pracovní skupiny Miroslav Zlámal.

„Tento seminář rozhodně vítám a mám radost, že jsem se ho mohl zúčastnit. Mám za sebou zkušenosti z profesionálních soutěží a tam podobné akce bývaly pravidelně. Je to pro nás pro všechny určitě příjemná změna, protože jinak jako rozhodčí trénujeme především individuálně a tady máme nyní možnost vidět se s ostatními kolegy a navíc trénovat pod profesionálním vedením,“ pochvaloval si rozhodčí Miroslav Fišer.

„Je to určitě jedna z dalších možností, jak se jako rozhodčí posuneme o kousek dál. Je dobře, že je to zaměřené i na kondiční trénink, protože takto alespoň vidíme, jaké cviky jsou pro nás nejlepší a jak se můžeme zlepšovat po fyzické stránce. Důležitá je i teorie. Je super, že se bavíme o konkrétních situacích, které při zápasech našich soutěží nastaly. A že hned slyšíme i jasné stanovisko komise rozhodčích. Je to pro nás výborná zpětná vazba,“ dodal další z rozhodčích na semináři Petr Vít.