„Seminář hodnotím jako kvalitní a pro rozhodčí přínosný. Chtěl bych poděkovat všem zúčastněným rozhodčím – dostavili se všichni pozvaní - všem členům pracovní skupiny KR, která seminář organizovala,“ shrnul Václav Hartman, který je pověřen vedením skupiny.

První část pod vedením fitness koučky Nadi Koštovalové byla věnována všeobecné fyzické přípravě rozhodčích. Důraz byl věnován především předzápasovému rozcvičení. „Rozhodčí musí být fyzicky připraveni, aby splnili požadavky moderní hry, kondiční příprava je jedním z pilířů jejich přípravy. Cílem je, aby se sami pravidelně připravovali, aby byli trvale v kondici a byli schopni vydržet nasazené tempo utkání,“ připomněla účastníkům Koštovalová.

K teoretické části se účastníci přesunuli do tiskového sálu v sídle FAČR, kde byl hlavním přednášejícím Jiří Kureš. Druhá část tak byla ve znamení konkrétního výkonu rozhodčího na hrací ploše v okruzích:

  • Ofsajdové situace
  • Hraní míče rukou v pokutovém území
  • Přestupky v pokutovém území
  • Surová hra a hrubé nesportovní chování
  • Zranění hráčů
  • Postupy při ZZBM

Cílem bylo co největší sjednocení postupu rozhodčího v ukázkových situacích.

Poté přednášeli ligoví asistenti Jakub Hrabovský a Michal Volf, který je také předsedou disciplinární komise KŘČ. Volf seznámil rozhodčí s aktuální prací jeho komise, s problematikou popisů u vyloučených hráčů s důrazem na objektivní popisování přestupků, na jejichž základě jsou následně udělovány disciplinární tresty. Hovořil rovněž o profesionálním a vhodném přístupu k funkcionářům, hráčům a dalším zúčastněným osobám v případě konfliktních situací.

“Kvalitní rozhodčí se vyznačuje nejen znalostí pravidel, jejich aplikací a dobrou fyzickou kondicí, ale také musí svoji náročnou roli zvládat v hlavě. Mentální dovednosti, psychická odolnost, sebedůvěra, koncentrace nebo přístup k vlastním chybám lze u rozhodčích rozvíjet stejně dobře jako fyzička nebo vědomosti z oblasti fotbalových pravidel,“ je přesvědčen Hrabovský, který proto svým kolegům předvedl i několik účinných technik na zvládnutí stresu a náročných situací během utkání.

Seminář rozhodčích ŘKČ

Seminář rozhodčích ŘKČ