Fotbalová asociace České republiky (FAČR) v dubnu startuje plošnou náborovou kampaň PÍSKEJ, MÁVEJ, ROZHODUJ!, která má za cíl rozšířit řady českých fotbalových rozhodčí.

„Jako asociace jsme velmi úspěšní na poli získávání nových hráčů, hráček či trenérů, ale stejně velmi dobře vnímáme také současnou varovnou situaci v rozhodcovském stavu, který se postupně zužuje. V našem fotbale na všech úrovních stále stoupá počet zápasů a je nutné, abychom výhledově mohli nabídnout také adekvátní počet kvalifikovaných rozhodčích,“ uvedl Rudolf Řepka, generální sekretář FAČR.

FAČR v závěru ledna letošního roku registrovala přibližně 3700 rozhodčích, v rámci projektu Členství FAČR tak vychází jeden rozhodčí na cca registrovaných 70 hráčů, čímž vzniká značný nepoměr. Během jediného víkendu se navíc v ČR odehraje cca 5500 utkání, což je pro stávající rozhodcovský sbor další velké sousto. „Je to alarmující stav a chceme se tomu postavit čelem. Velký deficit pociťujeme především v nižších soutěžích, kde výrazně stoupá i průměrný věk rozhodčích. Je nutné přivést novou krev a sbor posílit. Věříme, že i právě startující náborová akce začne situaci mezi rozhodčími obracet k lepšímu,“ doplnil Řepka.

FAČR připravila ve spolupráci s tváří náborového projektu PÍSKEJ – MÁVEJ – ROZHODUJ hercem Ladislavem Hamplem tři videospoty, které mají k píšťalce a praporku pomoci přilákat zájemce z řad veřejnosti.

Patrony akce se stali Dagmar Damková, někdejší elitní světová rozhodčí, která řídila finále ženského ME, OH i Ligy mistrů, a Pavel Královec. Ten je zase s 214 starty jedničkou v české nejvyšší soutěži, pravidelně se účastní Ligy mistrů či Evropské ligy a zažil také atmosféru ME ve Francii v loňském roce.

„Ze své kariéry vím, jak je těžké propracovat se na úplný vrchol. Ale ty zážitky, které na celé cestě nasbíráte, jsou neuvěřitelnou zkušeností. Být rozhodčím znamená velkou odpovědnost i závazek, ale pokud se té práci věnujete naplno, stojí to za to. Každému začínajícímu rozhodčímu bych přála, ať zažije velké zápasy před vyprodanými stadiony – na jakékoliv úrovni. To je ta největší odměna. I pro dívky může jít o zajímavou výzvu,“ řekla Damková, současná prezidentka fotbalu žen FAČR a také členka Komise rozhodčích FIFA a UEFA.

FAČR pro začínající rozhodčí chystá na území celé ČR řadu náborových akcí, tou první bude 26. dubna od 17:00 ve Slaném. Zájemci z řad veřejnosti veškeré informace o práci rozhodčího i všech náborových akcích najdou na webu www.fotbal.cz/rozhodci, kde je připraven k vyplnění také jednoduchý elektronický formulář. Úsek rozhodčích je možné kontaktovat také na emailu: rozhodci-nabor@fotbal.cz.