Národní Grassroots konference FAČR: Informace o novém strategickém plánu

Funkcionáři z krajských i okresních fotbalových svazů, krajští Grassroots manažeři, ale i zástupci některých médií se zájmem vyslechli příspěvky, které představili autoři projektu nazvaného 1. Národní Grassroots konference FAČR v Praze.

Celodenní setkání v hotelu Clarion zaměřené na rozvoj neprofesionálního fotbalu zahájil generální sekretář FAČR Rudolf Řepka, zúčastnili se ho i místopředseda asociace Roman Berbr a někteří členové výkonného výboru. Celá konference byla zorganizována na velmi vysoké úrovni, svou účastí k tomu přispěli také zástupci UEFA Frank Ludolph a Liam McGroarty, kteří seznámili s náplní UEFA Grassroots charty a strategického plánu Grow 2020.

Na to svým projevem navázal šéf Grassroots oddělení asociace Otakar Mestek, který představil Strategický plán Grassroots FAČR. „Sešli jsme se, abychom si tady vyměňovali myšlenky a projekty, inspirovali se a své poznatky přenášeli do svých regionů a především klubů. Doba je nesmírně rychlá, vše se bleskurychle rozvíjí. V centrále UEFA mají na vše své manuály a postupy, které se snaží přenášet i do jednotlivých členských zemí. Jednou z cest je právě vytvoření Strategického plánu do roku 2020,“ řekl Otakar Mestek. ,,Na jaře 2017 bychom na tuto historicky první národní konferenci chtěli navázat 14 krajskými konferencemi, na kterých už by se informace o novinkách předávaly přímo zástupcům klubů," dodal ještě Otakar Mestek.

Další přednášející, například Grassroots manažer FAČR Michal Blažej nebo vedoucí trenérsko metodického úseku Antonín Plachý, hovořili o detailních částech plánu. Svůj zasloužený prostor měl i segment ženského fotbalu zastoupený Nikolou Mužíkovou a Pavlem Ducháčkem, který je pro fotbalovou asociaci jednou z hlavních priorit.

,,Asi největší ohlasy vzbudily detailní údaje o počtech členů v jednotlivých krajích a okresech, díky kterým teď jejich zástupci mají možnost jasně vidět, kde jsou silní, případně naopak na čem je třeba pracovat. Pozitivní reakce byly také na nový stupeň trenérského vzdělání, který bude možné získat online, tzv. Grassroots leader certifikát, líbil se i licenční systém kvality neprofesionálních klubů, který transparentně rozdělí kluby do čtyř úrovní kvality, a to zlaté, stříbrné, bronzové a nejnižší úrovně grassroots. Velký důraz bude určitě kladen na rozvoj ženského fotbalu, ve kterém leží velký potenciál," vyjmenoval některé z novinek a plánů Grassroots manažer FAČR Michal Blažej. 

Záznam z konference - dopolední blok
(Úvodní slovo generálního sekretáře, UEFA Grassroots charta, strategický plán Grassroots FAČR, členství KFS a OFS)

Záznam z konference - odpolední blok
(Můj první gól - novinky, nová trenérská licence Grassroots leader + novinky ve vzdělávání trenérů, licenční systém neprofesionálních klubů, celoživotní fotbal, rozvoj ženského fotbalu, náměty pro činnosti KFS a OFS)