Více hráček v českém fotbale: motivaci znamenají i zvýšené dotace

Přilákat víc hráček do klubů a zvýšit jejich členskou základnu na domácí fotbalové scéně. Takový cíl si před sebe postavila Fotbalová asociace České republiky, která hodlá kluby motivovat i po finanční stránce. Již v rámci květnové valné hromady FAČR rozhodla o tom, že mezi kluby, které disponují také hráčkami, na dotacích rozdělí navíc další dva miliony korun.

Čím více hráček v projektu Členství FAČR bude daný klub během podzimu letošního roku registrovat a následně je také nechá nastoupit v mistrovských soutěžích, tím vyšší výslednou sumu může právě díky zvýšené dotaci od asociace získat. „Chceme tímto do našeho fotbalového hnutí vyslat jasný signál a podpořit kluby, které se věnují ženskému fotbalu a jsou úspěšné při získávání nových hráček,“ uvedl Rudolf Řepka, generální sekretář FAČR.

V projektu Členství FAČR je nyní registrováno 13 923 hráček ve všech věkových kategoriích. Lákavé je „pokoření“ hranice 15 tisíc fotbalistek během podzimní části právě startující sezony. Velmi ambiciózní vizí FAČR je však dokonce dosažení počtu 20 tisíc hráček do konce letošního kalendářního roku. FAČR tím chce přispět k další popularizaci ženského fotbalu i proto, že v příštím roce 2017 hostí finálový turnaj mistrovství Evropy hráček do 17 let. 

„Věříme v postupný nárůst členské základny v ženském fotbale a zajímavou motivací může být právě i finanční stránka věci. Kluby, které své hráčky zaregistrují v projektu Členství a nechají je během podzimu alespoň jednou nastoupit, mohou za každou z nich díky navýšené dotaci inkasovat v příštím roce sumu kolem cca 500 korun,“ přiblížil Řepka a poukázal tak na fungující systém, kdy se 80 procent ze všech přijatých členských příspěvků a podíl z 30 mil. dotace rozděluje ve prospěch klubů.

V loňském roce byla zpětně mezi kluby rozdělena částka přesahující 53 milionů korun. Což při přepočítání na jednotlivé členy a kluby znamenalo, že fotbalový klub obdržel 217 Kč za každého svého člena, který v řádném termínu prodloužil své členství ve FAČR.