Tento obrázek nemá vyplněný atribut alt; název souboru je SVZF-CUP.jpg.
BOJ O SEVEROVÝCHODOČESKÝ POHÁR 1941 !

Před startem nového ročníku byl koncem června dohrán Severovýchodočeský župní pohár ! Ve finále se střetl druhý tým divize ročníku 1940-1941 S.K. Dvůr Králové a tým S.K. Kostelec nad Orlicí, který hrál I.B třídu, tedy o dvě soutěže níže ! Vítěz župního poháru měl právo startovat v druhém ročníku Českého poháru 1941. Nové pohárové soutěže vzniklé v roce 1940, která poprvé v historii v rámci naší kopané pamatovala i na kluby z "venkovských" žup !

Tento obrázek nemá vyplněný atribut alt; název souboru je Fotbal-pod-Strani-rok-netusim.jpg.
Hřiště v Kostelci nad Orlicí, Pod Strání (foto ilustrační)

Finále se hrálo na dva zápasy a už první zápas potvrdil výkonnostní rozdíl mezi oběma mužstvy (první utkání 9:1 pro Dvůr). O vítězi poháru tak nebylo pochyb, přesto v odvetě kostelečtí chtěli dokázat, že fotbal hrát umějí ! Utkání na hřišti „Pod Strání“ přineslo napínavý a sportovně hodnotný průběh a i když hosté vedli domácím se podařilo brankami Hájka, Hartmana a Koďouska vyrovnat (3:3) ! Vynikající výkon podával především brankař Kovaříček, záložník Beránek a levá spojka Hájek. Slabý den měl snad jen ligový rozhodčí Kadlec !

Dvůr Králové pak na začátku prázdnin v prvním kole Českého poháru vyzval před 4.000 diváky pražskou Slávii, která sice přijela bez Bicana, ale i tak bezpečně zvítězila 5:1 a opět u toho byl hradecký rozhodčí Kadlec ! Odveta za týden v sobotu v Praze před "pouhými" 1200 diváky, tak již byla pouhou formalitou 8:3 (6:0) pro domácí !

Slavia se pak probila až do finále, ale když doma pohrála první utkání 2:3 a v odvetě na stadionu Sparty prohrávala v 37. minutě již 0:3 nevsadil by si na ni nikdo ani grešli ! V 40. minutě však Bican zavelel k obratu a když se vzápětí Spartě zranil obránce Burger, stačila Slávie do poločasu snížit na 2:3 a v druhém poločase otočit a dalšími čtyřmi brankami vybojovat Český pohár ! Pohár samotný jim pak předává dlouholetý předseda fotbalového svazu Rudolf Pelikán, který kdysi před lety začínal fotbalovou kariéru jako sekretář S.K Jičín !

DIVIZE ČESKÉHO VENKOVA - VÝCHOD

 

Nejlepší týmy v župě hráli divizi z které se dalo přes kvalifikační turnaj postoupit přímo do LIGY ! V předválečném období se to podařilo pouze týmu S.K Náchod jenž ji hrál od roku 1930 do roku 1940 (pouze v sezóně 1934-1935 hrál divizi).

V divizi zastupoval nynější "královéhradecký" region v sezóně 1941 - 1942 : S.K Náchod, SK Dvůr Králové nad Labem, SK Červený Kostelec a vítěz posledního ročníku I.A třídy (1940-1941) Sparta Úpice. Divize byla velmi vyrovnaná a až závěrečná dvě kola rozhodla o posledním sestupujícím. Dvě kola před koncem měl Dvůr Králové 20 bodů, Červený Kostelec 19, Kutná Hora, Semtín a Benátky 18 bodů a Úpice jenom 16 ! V předposledním kole Úpice, ale doma poráží AFK Chrudim 5:1, Červený Kostelec prohrává v Benátkách.

O sestupu tak nakonec rozhodoval přímý souboj mezi Červeným Kostelcem a Spartou Úpice. Zápas se hrál na hřišti Červeného Kostelce, ale z nařízení svazu s vyloučením veřejnosti ! To ale fanoušky neodradilo a ve velkém počtu dorazili povzbudit své svěřence. Prostory kolem hřiště za plotem byl úplně obsazené. Meze, patníky, škarpy a stromy byly plné, lidé stáli na autech i na kolech. Byly přineseny štafle a bedny, jen aby bylo vidět na hřiště. Křik, povzbuzování, volání, pískání i jásotu bylo na hřišti jako nikdy ! Utkání samotné řídil mezinárodní rozhodčí Vlček. V závěru neuznává vstřelenou branku domácím Fajfrem z přímého trestného kopu a nechá kop opakovat ! Druhou střelu však již Fajfr nedokázal tak přesně umístit a domácí prohrávají 1:2 a po 5-ti letech se loučí s divizí !

O vítězi divize rozhodovalo, také poslední kolo ! V Mladé Boleslavi za přihlížení 7000 diváků skončilo utkání 1:1 ! Mladoboleslavský SK v následném finále o vítěze českého venkova neuspěl s vítězem západní skupiny SK Rakovník (1:1 a 3:6).

1. Mladoboleslavský SK 33
2. Národní SK Mladá Boleslav 32
3. AFK Pardubice 25
4. SK NÁCHOD 24
5. SK Benátky nad Jizerou (N) 22
6. AFK Respo Kutná Hora 21
7. SK Explosia Semtín 20*
8. SK SPARTA ÚPICE (N) 20
9. SK DVŮR KRÁLOVÉ 20
10. SK ČERVENÝ KOSTELEC 19
11. SK Slavoj Pardubice 13
12. AFK Chrudim (N) 11*
* Nedohraný zápas Explosia Semtín - AFK Chrudim byl zkontumován 0:3 pro obě mužstva.
Sestoupili poslední tři mužstva tabulky SK Červený Kostelec, SK Slavoj Pardubice a AFK Chrudim

S.V.Ž.F. - I. A TŘÍDA

Všechny kluby našeho regionu náležely do Severovýchodočeské župy fotbalové (S.V.Ž.F) ,která byla dle výkonnosti rozdělena na nejvyšší I.A Třídu (10 mužstev), I.B třídu rozdělenou zpravidla na dvě, ale i na čtyři skupiny. Ostatní mužstva hrála II. třídu, nepovinnou třetí třídu nebo jen přátelská utkání.

V nejvyšší župní soutěži se po sedmi letech strávených v divizi ocitá tým S.K. Hradce Králové. V soutěži dále startují městský rival Olympia Hradec Králové, nedaleké SK Třebechovice a také nováček, ale jinak dlouholetý účastník I.A třídy AFK Nový Bydžov. Z dnešního "Náchodska" startoval tým S.K. Jaroměř a firemní jedenáctka S.K. Kudrnáč Náchod . Z "Trutnovska" to byla firemní jedenáctka S.K. Sochor Dvůr Králové .

Z našeho podhůří Orlických hor hrají soutěž hned tři týmy : SK Velešov Doudleby, SK Týniště nad Orlicí a poprvé v historii nováček SK Báňská a hutní Vamberk !

Týmy z Jičínska zde kromě Hořic nenajdete patřily totiž vesměs do župy Severočeské !

Tento obrázek nemá vyplněný atribut alt; název souboru je 1941_07-Banska-hutni-Vsadmberk-kopie-1024x689.jpg.
SK Báňská a hutní Vamberk 1941

V neděli 24.sprna 1941 se rozehrává nový ročník fotbalové I.A třídy ! Největší favorit celé soutěže SK Hradec Králové pro kterého je vítězství a návrat do divize jediným cílem, zajíždí v prvním kole do Vamberka. O tom, že hradečtí mají před Vamberkem respekt nacházíme v tisku kde si hradečtí jakoby dělají alibi ? „ Tuto neděli bude na hřišti Báňské Vamberk sehráno nezajímavější utkání prvního kola mistrovství I.A třídy Severovýchodočeské župy footballové. Střetnou se dvě nejsilnější mužstva této soutěže Hradec a Vamberk. Hradec měl v poslední době řadu úspěchů a možno tedy očekávati, že ve Vamberku bude sehráno utkání, který přinese dobrý sport. Z Hradce přijedou příznivci klubu na kolech a vlakem, aby své mužstvo povzbudili v tomto mistrovské zápase.“ Tým z Hradce je nakonec nad síly domácích, kteří prohrávají 0:3 ! Doudleby v prvním kole jedou do Bydžova a přijíždí s výpraskem 0:6. Týniště doma poráží Kudrnáč Náchod 3:2 !

24.8.1941 (1.kolo) : SK Báňská Vamberk - SK Hradec Králové 0:3, SK Týniště - SK Kudrnáč Náchod 3:2, AFK Nový Bydžov - SK Velešov Doudleby 6:0, SK Jaroměř - SK Třebechovice 1:1, Olympia HK - SK Sochor DK 3:1

Druhé kolo přináší „derby“ DOUDLEBY - VAMBERK ! Velešov Doudleby přivítá na svém hřišti Báňskou a hutní Vamberk. Ještě loni bylo doudlebské hřiště domácím i pro Vamberk. Na vambereckém hřišti „Na Bačince“ se I.B třída hrát nedala a tak doudlebští hřiště svým sousedům propůjčili a ti zde porazili všechny své soupeře . Na derby nakonec dorazilo neuvěřitelných 2.000 diváků, kteří jsou svědky bitvy o každý metr a šťastného vítězství domácích 3:2 ! Báňská a hutní si tak na své první vítězství musí počkat, naštěstí jenom týden !

31.8.1941 (2.kolo): SK Hradec Králové - SK Třebechovice 4:1, SK Týniště - SK Jaroměř 5:3, AFK Nový Bydžov - SK Sochor DK 4:2, SK Kudrnáč Náchod - Olympia HK 4:2, SK Velešov Doudleby - SK Báňská a hutní Vamberk 3:2

Ve třetím kole dochází k velkému překvapení v Hradci Králové, kdy domácí nedokážou porazit hosty z Jaroměře ! Týništi se podaří zvítězit na Olympii a patří jim druhé místo v tabulce. Doudleby vezou z Třebechovic šťastný bod, domácí totiž neproměnili v závěru pokutový kop. Ve Vamberku se konečně dočkávají prvních bodů a stojí to za to zaměstnanci továrníka Sochora odjíždějí s pěkným přídělem !

7.9.1941 (3.kolo) : SK Hradec Králové - SK Jaroměř 2:2, AFK Nový Bydžov - SK Kudrnáč Náchod 5:0, Olympia HK - SK Týniště 1:2, SK Třebechovice - SK Velešov Doudleby 3:3, SK Báňská a hutní Vamberk - SK Sochor DK 7:1

Ve čtvrtém kole týnišťská "Olšina" praská ve švech. Více než 2.000 diváků je svědky souboje druhého Týniště s třetím S.K. Hradec Králové. V hledišti mají převahu domácí fanoušci, na hřišti je to bohužel obráceně a SK Hradec Králové vítězí 5:0 ! Vamberk vítězí v Náchodě a Doudleby doma poráží Jaroměř.

Tento obrázek nemá vyplněný atribut alt; název souboru je SKTyniste-1944-foto-hriste.jpeg.
"Olšina" (foto ilustrační 1944)

21.9.1941 (4.kolo): Olympia HK - AFK Nový Bydžov 2:2, SK Kudrnáč Náchod - SK Báňská a hutní Vamberk 0:4, SK Velešov Doudleby - SK Jaroměř 5:2, SK Sochor DK - SK Třebechovice 0:2, SK Týniště - SK Hradec Králové 0:5

Na hřištích dvou nejlepších mužstev župy se ani Doudlebám ani Týništi nepodaří dosáhnout na body. Báňská a hutní si doma opět otevírá střelnici a po pěti odehraných kolech se dostává na třetí místo tabulky ! Páté kolo se stává posledním podzimním. Následné události fotbalu nepřáli, na fotbal se půjde znovu až na jaře !

28.9.1941 (5.kolo): SK Hradec Králové - SK Velešov Doudleby 2:0, AFK Nový Bydžov - SK Týniště 4:1, SK Báňská a hutní Vamberk - Olympia HK 6:1, SK Třebechovice - SK Kudrnáč Náchod 1:1, SK Jaroměř - SK Sochor DK 2:1

STANNÉ PRÁVO ! Dne 27. září 1941 přilétá do Prahy a den nato se oficiálně stává zastupujícím říšským protektorem pro Protektorát Čechy a Morava Reinhard Heydrich. Dne 28. září pak vyhlašuje stanné právo ! Začíná platit zákaz shromažďování tady i zákaz veškerých kulturních a sportovních podniků.

Tento obrázek nemá vyplněný atribut alt; název souboru je prvni-stanne-pravo.jpg.
Stanné právo sice neplatilo v celém protektorátu, ale v našem kraji ano ! (Zdroj: fronta.cz)

Jarní boje začínají v neděli 29.3.1942 a ve Vamberku se diváci těší na derby Vamberk - Týniště ! Jenže všechno je jinak tisková zpráva hovoří jasně: "Vamberk získal oba body a skóre 3:0, mužstvo Týniště „přišlo opožděně“ ! V následném již jen „přátelském“ utkání vyhrávají domácí 2:0 !" Doudleby doma poráží mužstvo SK Sochor ze Dvora.

29.3.1942 (6.kolo): SK Třebechovice - AFK Nový Bydžov 0:5, SK Hradec Králové - SK Kudrnáč Náchod 3:0, SK Velešov Doudleby - SK Sochor DK 3:1, SK Jaroměř - Olympia HK 4:2, SK Báňská a hutní - SK Týniště 3:0 kontumačně

S.K. Sochor Dvůr Králové

Pan továrník Josef Sochor. Textilní podnikatel. Do Dvora Králové nad Labem přišel roku 1899. V roce 1904 založil svou vlastní tkalcovnu a roku 1910 úspěšnou tiskárnu látek. Po 1. světové válce začal intenzivně budovat své závody i v jiných státech. Vedle hlavního závodu ve Dvoře Králové vlastnila firma i vedlejší závody v Praze, Brně a Bratislavě. Josef Sochor byl členem městského zastupitelstva a městské rady, rodina Sochorova se silně angažovala ve sportu ! Samotná textilní výroba byla zastavena v polovině roku 1942 a prostory byly pronajaty německé firmě Junkers. Po válce veškerá strojní zařízení firmy Junkers padla jako válečná kořist Rudé armádě a samotná firma Sochor v roce 1945 ještě rozběhla výrobu.
V roce 1946 byla začleněna do národního podniku Textilní tiskárny, úpravny a barevny, Dvůr Králové nad Labem, pozdější název této instituce byl Tiba, n. p.

5.4.1942 (7.kolo) : SK Hradec Králové - Olympia HK 7:0, AFK Nový Bydžov - SK Jaroměř 4:0, SK Báňská a hutní Vamberk - SK Třebechovice 4:1, SK Kudrnáč Náchod - SK Velešov Doudleby 2:2, SK Týniště - SK Sochor DK 7:0

KAREL SCHLOGER SE VRACÍ DO DOUDLEB !

V dubnu 1942 se vrací z SK Náchod do Doudleb Karel Schloger. Střeleckého umu tohto doudlebského mladíka si všimli v Náchodě kam roku 1937 přestoupil. Po jeho první ligové sezóně o tohoto mladíka projevila zájem jak pražská Slavia tak i později Sparta ! Náchod však tento klenot nehodlal pustit a nepustil . V dresu ligového SK Náchod tento fotbalový útočník nastřílel 47 ligových branek ! Karel Schloger jedna z mnoha hvězd našeho regionu přinesl do Doudleb zkušenost a navíc mu to stále skvěle pálilo ! Není divu, že záhy opět opustil rodnou hroudu a kývl (v květnu 1943) na nabídku hrajícího trenéra v divizním SK Hradec Králové . Pro I.A třídu ho prostě bylo škoda !

V mistrovství byl vybojován důležitý zápas obou vedoucích mužstev tabulky SK Hradec Králové - AFK Nový Bydžov, která měla až do neděle stejný počet bodů. Zápas rozhodující o titul zvítězil SK Hradec Králové 2:0. Výborně si vede i třetí mužstvo tabulky Báňská a hutní, která ztrácí nyní na první Hradec 3 a na Bydžov již jen 1 bod.

12.4.1942 (8.kolo): SK Hradec Králové - AFK Nový Bydžov 2:0, SK Jaroměř - SK Báňská a hutní Vamberk 1:4, SK Třebechovice - SK Týniště 1:0, SK Sochor DK - SK Kudrnáč Náchod 7:2, SK Velešov Doudleby - Olympia HK 0:1

Nedělní deváté kolo bylo ve znamení porážky druhého mužstva tabulky v Doudlebách 0:1 ! Vedoucí SK Hradec Králové se doma protrápil k hubenému vítězství 1:0, když branku museli domácí docíliti brankou z 11-ti metrového kopu !

19.4.1942 (9.kolo): SK Kudrnáč Náchod - SK Týniště 2:0, SK Sochor DK - Olympia HK 1:1, SK Jaroměř - SK Třebechovice 3:3, SK Velešov Doudleby - AFK Nový Bydžov 1:0, SK Hradec Králové - SK Báňská a hutní Vamberk 1:0

Velmi rušné utkání se odehrálo ve Vamberku kam přijeli sousedé z Doudleb. Hosté vedli v poločase 2:1, ale domácí dokázali zápas otočit a připsat si v derby velmi důležité vítězství ! Týniště vybojovalo důležité vítězství na hřišti v Jaroměři.

26.4.1942 (10.kolo): SK Třebechovice - SK Hradec Králové 2:5, AFK Nový Bydžov - SK Sochor DK 5:3, SK Báňská Vamberk - SK Velešov Doudleby 3:2, SK Jaroměř - SK Týniště 1:3, Olympia HK - SK Kudrnáč Náchod 1:2

S. K. Báňská a hutní Vamberk

Dlouhá desetiletí bylo město Vamberk známo svým textilním průmyslem, spojeným se jmény Bednář, Zeman a nebo Hernych z Ústí nad Orlicí. A právě bývalou továrnu Hernych a syn ve Vamberku, která roku 1938 zela již téměř deset let prázdnotou, si vyhlédla Báňská a hutní akciová společnost Třinec (Báňská a Hutní ) k umístění své výroby z oblasti českého Slezska. Provozovny v České Vsi, Malé Morávce a Bohumíně se ocitly v území zabraného nacistickým Německem. 31. října 1938 koupila Báňská a Hutní objekty Hernychovy továrny za 1,3 mil. Kč. Již během následujícího měsíce byly podniknuty kroky k přestěhování výroby i potřebných zaměstnanců do města. Do města tak najednou vstoupili inženýři, úředníci, mistři i prostí dělníci a mnoho z nich vstoupilo do klubu, jehož čestným předsedou se tehdy stal Dr. Ing. Kruliš-Randa. Klubu však chybělo hřiště a muselo své zápasy hráti v Doudlebách ! Obrat nastal počátkem roku 1940 příchodem Ing. Josef Hlaváčka , který s Randou zapříčinil, že za pouhých šest týdnů klub získal nádhernou hrací plochu u koupaliště !

3.5.1942 (11.kolo): SK Sochor DK - SK Báňská a hutní Vamberk 3:1, SK Hradec Králové - SK Jaroměř 7:1, AFK Nový Bydžov - SK Kudrnáč Náchod 4:0, SK Velešov Doudleby - SK Třebechovice 2:1, SK Týniště - Olympia HK 3:3

Ve dvanáctém kole se odehrálo v Třebechovicích jedno z klíčových utkání v boji o sestup. Domácím se nedaří a hosté vítězí 2:1, jenže to se nelíbí bouřlivým domácím divákům a odnáší to nejprve rozhodčí a následně i celý klub. Zastavení činnosti na dvě utkání pro Třebechovice znamená ztráta bodů, které připadnou dvou největším konkurentům v boji o záchranu Olympii a Kudrnáči Náchod, což se moc nehodí ani Třebechovicím ani Sochoru !

10.5.1942 (12.kolo): AFK Nový Bydžov - Olympia HK 1:2, SK Hradec Králové - SK Týniště 2:0, SK Jaroměř - SK Velešov Doudleby 5:0, SK Báňská a hutní Vamberk - SK Kudrnáč Náchod 2:2, SK Třebechovice - SK Sochor DK 1:2

Do Doudleb míří již praktický vítěz I.A třídy SK Hradec Králové. Hosté po nerozhodném poločase nakonec zvítězí, ale domácí zanechávají velmi dobrý dojem. Výborně hraje záloha a především útočné duo SCHLOGER - ROKL ! Prvně jmenovaný vstřelí 2 branky, Rokl jednu a poslední čtvrtou přidává Soukup ! Týniště doma nestačí Bydžovu ! Vamberk nechává překvapivě body v Kuklenách.

17.5.1942 (13.kolo): Olympia HK - SK Báňská a hutní Vamberk 2:1, SK Týniště - AFK Nový Bydžov 2:4, SK Sochor DK - SK Jaroměř 2:2, SK Kudrnáč Náchod - SK Třebechovice 3:0 kontumačně, SK Velešov Doudleby - SK Hradec Králové 4:5

Tento obrázek nemá vyplněný atribut alt; název souboru je SK-DOudledby-1941-1.png.
SK Velešov Doudleby roku 1936 ještě s Krupkou (od brankaře druhý vlevo) a Schlogrem (vedle brankaře vpravo) !

S.K. Velešov Doudleby

Fotbalisté z Doudleb patřili koncem třicátých a začátkem čtyřicátých let k nejlepším mužstvům v župě. Doudlebští hráči se tak brzy stávali vyhledávaným zbožím. Bartoš a Schloger se záhy stali hráči ligového SK Náchod. Josef Krupka zamířil na opačnou stranu na Moravu, konkrétně do Olomouce, kde si v dresu tehdejšího ASO Olomouc zahraje ligu také ! Nejprve si ale v jeho dresu zvedne nad hlavu roku 1940 první Český pohár ! V těchto dobách kromě výše jmenovaných hráli v Doudlebách : Vodehnal, Žižka, Charvát, Horký, Dokoupil, Holub, Houška, Čurda, Veselý, Smutný, Mazura, Kalous, Veselý, Smutný, Kosek, Exnar, Soukup, Rokl a mnozí další !

(letecký snímek hřiště v Doudlebách z roku 1937, Zdroj: ČÚZK)

Derby mezi Doudlebami a Týništěm končí vítězstvím domácích. Týniště se tak nebezpečně propadá tabulkou. Báňská a hutní doma před bouřlivou kulisou přivítá ambiciózní Nový Bydžov, který udolá 3:2. Třebechovičtí mají zastavenou činnost a stejně jako před týdnem ztrácí bez boje další dva body !

24.5.1942 (14.kolo): SK Hradec Králové - SK Sochor DK 5:0, SK Báňská a hutní Vamberk - AFK Nový Bydžov 3:2, SK Velešov Doudleby - SK Týniště 4:2, SK Jaroměř - SK Kudrnáč Náchod 3:1, Olympia HK - SK Třebechovice 3:0 kontumačně

1. SK Hradec Králové (S) 27
2. AFK Nový Bydžov (N) 19
3. SK Báňská a hutní Vamberk (N) 17
4. SK Velešov Doudleby 14
5. Olympia HK 13
6. SK Jaroměř 12
7. SK Týniště nad Orlicí 11
8. SK Kudrnáč Náchod 11
9. SK Sochor Dvůr Králové 8
10. SK Třebechovice p. O. 8
Tabulka po čtrnáctém kole. Třebechovice se po dvou kontumačních porážkách propadli na dno tabulky !

ATENTÁT NA HEYDRICHA ! Atentát na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha byl hvězdnou hodinou československého válečného odboje i celé domácí historie 20. století. Zhruba dvacetivteřinovou bleskovou akci parašutistů Jana Kubiše a Josefa Gabčíka, provedenou 27. května 1942 v Praze, považují historici zároveň za jednu z nejvýraznějších protinacistických odbojových akcí v celé okupované Evropě. Bezprostředně po atentátu, dne 27.května 1942 vstoupil v platnost zákaz nočního vycházení. V prvních dnech po atentátu bylo Němci zatčeno mnoho nevinných lidí jako rukojmí. Tento čin měl pro český národ dalekosáhlé následky, jelikož nacistický teror ještě zesílil. Již 28. května zahájili nacisté popravy pro schvalování atentátu na Heydricha a 29. září bylo zaznamenáno, že stanný soud odsoudil za tyto údajné zločiny 252 lidí. Odhaduje se, že v reakci na atentát, nacisté zabili 2 tisíce lidí. Mimo jiné vypálili obce Lidice (10. června 1942) a Ležáky (24.června 1942).

Po atentátu se fotbal opět zastavil a závěrečná kola se dohrávala až o prázdninách. V Olšině se odehrálo další okresní derby a domácí, kteří potřebovali body jako sůl vítězí doma nad Vamberkem 2:1 !

12.7.1942 (15.kolo): SK Kudrnáč Náchod - SK Hradec Králové 0:8, AFK Nový Bydžov - SK Třebechovice 5:0, SK Sochor DK - SK Velešov Doudleby 2:2, SK Týniště - SK Báňská a hutní Vamberk 2:1, Olympia HK - SK Jaroměř 0:1

S.K. Týniště nad Orlicí

Roku 1940 byla v Olšině postavena zděná tribuna, v které byly kabiny se sprchami (což byla v té době ohromná vymoženost ! ) a klubovna. Fotbalové "A" mužstvo vedla trenérská dvojice Hrdý, Otčenášek a za mužstvo hrávali: Doležal, Cibulka, Plašil, Jirotka, Charvát, Pecha, Bošek, Šenk, Suchánek, Koťan, Jílek, Dvořák, Kolovratník, Mědílek, Palán, Otčenášek, Kitler, Miřijovský, Vlček V., Martínek, Milde, Zavadil a Typlt a další . Nejepšími střelci byli Pecha, Plašil a Otčenášek.

19.7.1942 (16.kolo): SK Velešov Doudleby - SK Kudrnáč Náchod 2:0, SK Sochor DK - SK Týniště 1:1, SK Třebechovice - SK Báňská a hutní Vamberk 3:3, SK Hradec Králové - Olympia HK 9:3, SK Jaroměř - AFK Nový Bydžov 3:3

Fotbalisté Týniště mohutně finišují a domácím divokým vítězstvím nad Třebechovicemi se definitivně zachraňují. V Novém Bydžově jde již jen o prestiž a neporazitelnost hostů. Nový Bydžov tak připraví tým Hradce Králové o neporazitelnost. V Náchodě se odehrává přímý souboj o sestup, který zvládá SK Kudrnáč lépe než Sochor.

26.7.1942 (17.kolo): AFK Nový Bydžov - SK Hradec Králové 4:2, SK Kudrnáč Náchod - SK Sochor DK 6:0, SK Týniště - SK Třebechovice 5:4, SK Báňská a hutní Vamberk - SK Jaroměř 6:2, Olympia HK - SK Velešov Doudleby 1:1

S.K. Kudrnáč Náchod

Pan továrník Josef Kudrnáč se narodil jako osmý potomek místního výrobce pilníků, matka z něj ale chtěla mít kněze. Po jejím skonu v chlapcových deseti letech jej dal otec do učení na zámečníka. Mladý Kudrnáč pak získal vzdělání ve Vídni, u zámečnictví ale dlouho nezůstal. Po několika letech práce v Novém Městě nad Metují a v pražských Kolbenových závodech si ho vyhlédl náchodský podnikatel Josef Bartoň, který mu nabídl místo strojníka v textilní továrně. Kudrnáč si odsud odnesl kromě zkušeností i dostatek peněz na rozjezd vlastního podnikání a začal s výrobou gumového zboží. V roce 1929 vyrobila firma první český autoplášť i autoduši a od prosince 1930 zahájila jako první v Československu výrobu klasických pneumatik. Úspěch se dostavil téměř okamžitě a firma se začala rychle rozrůstat. Počet dělníků brzy přesáhl tisíc a kruh značící pneumatiku se objevil také v logu celé společnosti, pro kterou se nový obor stal hlavním výrobním programem. V roce 1945 pak přešla firma pod národní správu, z firmy Kudrnáč vznikl národní podnik Rubena Náchod.

V posledním kole se rozhodne, že na osmém místě končí mužstvo SK Kudrnáč Náchod. Mužstvo musí trpělivě čekat jak dopadne vítěz župy SK Hradec Králové v kvalifikaci o divizi, kdyby Hradec neuspěl čekal by ho osud Sochora a Třebechovic. V posledním kole se v Olšině odehrává poslední letošní derby v boji o čtvrté místo v tabulce, které získávají domácí ! Ve všech šesti okresních derby zvítězili domácí !

8.1942 (18.kolo): SK Hradec Králové - SK Sochor DK 7:1, AFK Nový Bydžov - SK Báňská a hutní Vamberk 2:1, SK Týniště - SK Velešov Doudleby 4:3, Olympia HK - SK Třebechovice 2:0, SK Kudrnáč Náchod - SK Jaroměř 6:3

Konečná tabulka I.A třídy SVŽF 1941 - 1942

1 . SK Hradec Králové (S) 33
2. AFK Nový Bydžov (N) 26
3. SK Báňská a hutní Vamberk (N) 20
4. SK Týniště nad Orlicí 18
5. SK Velešov Doudleby 18
6. Olympia Hradec Králové 16
7. SK Jaroměř 15
8. SK Kudrnáč Náchod 15
9. SK Sochor Dvůr Králové 10
10. SK Třebechovice pod Orebem 9
SK Hradec Králové postoupil do kvalifikace o divizi, SK Sochor a SK Třebechovice sestoupili do I.B třídy

Kvalifikace o DIVIZI !

Do divize českého venkova východ patřili tři župy. Naše Severovýchodočeská, Východočeská (Pardubicko) a Severočeská ( oblast přibližně dnešních okresů Jičín, Mladá Boleslav, Nymburk) . Vítězové těchto tří žup se rok co rok utkávali v kvalifikačním turnaji o dvě místa v divizi ! SK Hradec Králové postoupil do divize a díky tomu se SK Kudrnáč udržel v I.A třídě.

  1. SK Hradec Králové 6 21:9
  2. Sparta Kutná Hora 6 12:13
  3. Sparta Poděbrady 0 8:19

 

S.V.Ž.F. - I.B TŘÍDA

I.B třídu v letošním ročníku hrálo 22 mužstev rozdělených do tří skupin. Ve skupině "náchodsko" hrálo šest mužstev : AFK Hronov, SK Velké Poříčí, SK Česká Skalice, SK Jezbiny , SK Police nad Metují a SK Slavoj Josefov , ve skupině "hradecko", která byla sedmičlenná hráli : Železničáři Hradec (dnes Lokomotiva HK), SK Nový HK, SK Hořice, Slavia HK, Amatéři Dvůr Králové , SK Plotiště a Slavoj HK. Vítězové těchto dvou skupin se střetli ve vzájemném souboji o jedno postupové místo do I.A třídy. V prvním duelu zvítězil vítěz hradecké skupiny Železničáři HK nad vítězem náchodské skupiny SK Police n. Met. 4:0 ! V odvetě zvítězila domácí Police, ale vítězství 3:0 na postup nestačilo. Účastníkem příštího ročníku I.A třídy se tak stal tým Železničářů z Hradce Králové.

Ve třetí skupině tzv. "orlické" bylo mužstev devět. Soutěže se účastnili AFK Horní Jelení, SK Žamberk, SK Kyšperk (dnešní Letohrad) a šest zástupců našeho dnešního okresu : SK Kostelec n. Orl., AFK Častolovice, Slavoj Borohrádek, SK Malá Čermná, SK Rychnov n. Kn. a SK Albrechtice n. Orl. Mužstvo Kostelce nad Orlicí , které loni překvapivě nestačilo na mužstvo Vamberka, již od začátku jde za svým cílem vrátit se po čtyřech letech do I.A třídy ! Za celou sezónu nenajdou kostelečtí přemožitele a s pouhými dvěma remízami ovládnou I.B třídu !

Tabulka I.B třídy 1941-1942 Skupina - Orlicko

1. SK Kostelec n. Orl. 30
2. AFK Horní Jelení 21
3. SK Slavoj Borohrádek 19
4. AFK Častolovice 18
5. SK Kyšperk 15
6. SK Žamberk 13
7. SK Malá Čermná 10
8. SK Albrechtice n. Orl. 9
9. SK Rychnov n. Kn. 9
SK Kostelec nad Orlicí postoupil do I.A třídy, Albrechtice a Rychnov sestoupili do II. třídy

Pro příští ročník bylo v plánu mužstva v I.B třídu rozdělit do dvou 10-ti členných skupin a tak sestup postihl hned pět mužstev ! Z náchodské skupiny sestoupila Česká Skalice, na hradecku byli nejhorší týmy Slavoje HK a Nového HK no a z orlické skupiny nakonec sestoupili týmy z Albrechtic a Rychnova nad Kněžnou.

S.V.Ž. F - II. TŘÍDA

Tento obrázek nemá vyplněný atribut alt; název souboru je Ceske-Mezirici-1939_1940-1024x700.jpg.
SK České Meziříčí 1940

Ve II. třídě bojovali týmy pravděpodobně ve třech skupinách. Nováčky I.B třídy se stala Sparta Hradec Králové klub, který dnes známe jako TJ Sokol Třebeš , Meteor Svobodné Dvory zástupce obce, která se roku 1942 stala součástí Hradce Králové a fotbalisté z Českého Meziříčí (na snímku výše ), kteří si pravděpodobně vybojovali účast v I.B třídě s týmy , které roku 1941 nacházíme ve svazovém almanachu z roku 1941: SK Opočno (na snímku níže ) , SK Lípa n. Orl., SK Žďár n. Orl. a SK Orlice Potštejn.

Tento obrázek nemá vyplněný atribut alt; název souboru je Opocno-1941-www.png.
SK Opočno 1941

Ostatní kluby v almanachu chybí, ale fotbal se začíná hrát i v dalších fotbalových vesničkách. Roku 1941 obnovuje svoji činnost SK Přepychy (na snímku níže) . Nově sestavené mužstvo nastupuje v Čánce a vítězí s místním SK 4:2 !

Tento obrázek nemá vyplněný atribut alt; název souboru je 1941-SK-Prepychy-znovu-4-1024x665.jpg.
SK Přepychy 1941 v Čánce !

Fotbal se hraje roku i 1941 na hřišti zvaném ve "Vanotrkách" v Ohnišově, kde se odehrává utkání mezi domácími a modrožlutým týmem SK Dobruška s výsledkem 3:6 pro hosty ! Okolo tohoto roku vznikají v Solnici, Javornici, Dlouhé Vsi, Rovni a Lukavici při místních skupinách "Mladého národního souručenství" fotbalové odbory. V Kvasinách vzniká nový klub SK "Jawa" Kvasiny provozující kromě volejbalu i kopanou ! Fotbal si razí svou cestu dál !

Zdroje: Tělovýchova a sport v Kostelci nad Orlicí do roku 1945 (Josef Ptáček), 60 let fotbalu v Českém Meziříčí (Antonín Holub, Petr Stančík), 100 let fotbalu ve Vamberku (Stanislav Barvínek), 70 let kopané v Přepychách (Jiří Sejkora st.), 100 let kopané v Týništi nad Orlicí (Ing. Ladislav Buchtl, Ing. Jan Šrajer), 70 let dobrušské kopané (Vladislav Balcar), Tělovýchova a sport v Opočně (Josef Ptáček), Z historie fotbalu v Albrechticích (Zdeněk Pišl), Sport a tělovýchova v Častolovicích ( Jiří Václavík), 90 let kopané v Rychnově n. Kn. (Vladimír Hoftrichter), Vědecká knihovna v Hradci Králové , webové stránky fotbalových klubů a mnoho dalších...

 

autor: Jiří Jelen