Právě mladí fotbalisté z města pod Ještědem ovládli třetí z finálových turnajů PLANEO CUPU v Uničově, kde se rozhodovalo o cenné trofeji v kategorii U10.

Během turnaje si liberečtí vedli takřka suverénně a z celkového počtu jedenácti utkání ztratili pouze jednou. Základní skupinou prošel Slovan naprosto hladce s pěti výhrami a tři body za vítězství nad Viktorií Vestec si přenesl i do Zlaté skupiny, v níž se bojovalo o celkové prvenství v turnaji. Stejnou výchozí pozici si do Zlaté skupiny vybudovala i Sigma Olomouc, která rovněž zvládla základní fázi turnaje bez bodové ztráty s pěti vítězstvími.

Ve Zlaté skupině se ani jeden z těchto dvou týmů nevyhnul drobnému zakolísání. Slovan Liberec prohrál právě s olomouckou Sigmou 0:3, ale jinak už nepřipustil žádné komplikace a všechna další utkání zvládl s plným bodovým ziskem. Sigma sice za celý turnaj ani jednou neprohrála, jenže body poztrácela při dvou remízách s Bohemians a bronzovým Slováckem, což ji o jediný bod stálo vítězství v turnaji.

 

Po delší době scházeli mezi nejlepšími mladí fotbalisté Sparta a Slavie. Sešívání se do finálového turnaje nekvalifikovali a Sparta se po základní části zařadila až do Bronzové skupiny. V ní už všechna utkání vyhrála a obsadila konečné 17. místo.

PLANEO CUP je při svých finálových turnajích také místem, kam zavítají výrazné fotbalové osobnosti. Do Uničova přijel na vyvrcholení turnaje i David Rozehnal. Bývalý reprezentační obránce strávil převážnou část kariéry ve špičkových zahraničních klubech jako Paris Saint-Germain, Newcastle United nebo Lazio Řím, ale s fotbalem začínal nedaleko Olomouce v malé obci Kožušany.     

„Je to už hodně dlouhá doba a shodou okolností jsem hrával i na tomto stadionu v Uničově. Klobouk dolů před lidmi, kteří to tady vedou a organizují, protože se to tady hodně změnilo a posunulo. Snažil jsem se hrát s balonem, extra jsem to neprožíval, ale hlavně jsem si to užíval. Kluci to dnes možná mají jednodušší, protože se fotbal hodně posunul a zázemí je už na hodně dobré úrovni v Čechách i na Moravě. Ale mají to i složitější, protože je někdy kladen až moc velký důraz na výsledky. Věřím tomu, že trenéři to všecko zohledňují a spíš to ženou tam, aby si kluci fotbal užívali, protože v tomto věku si to mají užívat, a ne se stresovat výsledky. PLANEO CUP je skvělá akce, a i můj syn hrál tento pohár. Tady se sejdou všichni nejlepší z Česka, rozdají si to na jednom dvoudenním turnaji a vítěz bere všechno. Já bohužel tuto možnost neměl, hráli jsme ale jiné turnaje a poháry,“ rozpovídal se v Uničově David Rozehnal.

PLANEO CUP 2022 - KATEGORIE U10 – KONEČNÉ POŘADÍ

  1. FC Slovan Liberec 18
  2. SK Sigma Olomouc 17
  3. FC Slovácko 13
  4. ŽĎAS Žďár nad Sázavou 11
  5. TJ Viktoria Vestec 8
  6. CU Bohemians Praha 5
  7. FK Mladá Boleslav 3
  8. JFA České Budějovice 2

Nejlepší hráč

  • Ondřej STARÝ – FC Sparta Brno

Nejlepší střelec

  • Šimon KOHOUT - ŽĎAS Žďár nad Sázavou

Nejlepší brankář

  • Viktor VULIČ – CU Bohemians Praha

DALŠÍ FINÁLOVÉ TURNAJE PLANEO CUP 2022

  • U12: 21. - 22. 5. Tábor
  • U9: 28. - 29. 5. Znojmo
  • U8: 4. - 5. 6. Benešov

Další informace naleznete na www.planeocup.cz

Planeo Cup – Pohár mládeže FAČR - finále kategorie U10

Planeo Cup – Pohár mládeže FAČR - finále kategorie U10