Právě AC Sparta Praha pak ovládla celkové pořadí PLANEO CUPU napříč všemi kategoriemi. 

Hráči Baníku, Sparty Brno a FK Pardubice zvládly základní skupinu závěrečného finálového turnaje PLANEO CUPU bez jakékoli ztráty s pěti výhrami a do Zlaté skupiny tak prošli naprosto suverénním způsobem a přenesli si s sebou i tři body za vítězství nad týmy z druhých míst. Posledním vítězem základní skupiny pak byla Sparta Praha, která ale ztratila bod v duelu se Slováckem a do finálové fáze turnaje si přenesla jen jeden bod právě za tuto remízu. 

Baník pokračoval v parádních výkonech i ve Zlaté skupině. Zbrojovce nastříleli jeho hráči 14 gólů, Slavii 10 a Spartě 6. Vyrovnaná utkání sehrál Baník jen proti Pardubicím, které porazil těsně 3:2, a jedinou ztrátu utrpěl se Spartou Brno po remíze 2:2. Jak se později ukázalo, duel těchto dvou družstev byl soubojem pozdějších vítězů z Baníku Ostrava s druhým týmem turnaje Spartou Brno. Pro Spartu Brno bylo hodně prestižní utkání s její pražskou jmenovkyní, když úspěšnější byla po výhře 4:3 ta brněnská. I díky tomuto vítězství odsunuli mladí Brňané Spartu Praha na 3. příčku. 

 

Ve Zlaté skupině usiloval vítězný Baník nejen o triumf v turnaji, ale i o celkové prvenství svého klubu v PLANEO CUPU. Největšími soupeři ostravských mladíků byli ve Zlaté skupině pražské týmy Sparta a Slavia, Slovácko a Zbrojovka Brno. I přes zisk poháru pro nejlepší tým kategorie U8, scházely Baníku k celkovému vítězství čtyři body. Pohár mládeže FAČR PLANEO CUP tak vyhrála Sparta, právě o čtyři body před Baníkem. O dalších pět bodů zpět zůstali na děleném třetím místě fotbalisté Slavie a Slovácka.  

I tentokrát se na finálovém turnaji objevily zajímavé fotbalové osobnosti. V roli tatínka a trenéra Zbrojovky zavítal do Benešova bývalý reprezentant a hráč Zbrojovky, Dněpropetrovsku nebo Sparty Mario Holek. „Kolem fotbalu jsem se nějakou dobu motal, mám samozřejmě děti, a malého syna, a i teď druhého mladšího k fotbalu směřuji. Tak jsem se rozhodl, že se mu budu snažit něco předat a začal jsem je trénovat. A musím říct, že mě to docela baví. Za nás se trénovalo úplně jinak než teď. Různá cvičení a tréninkové jednotky, to je dnes někde jinde. Kluci to mají daleko pestřejší, než jsme to měli my. My jsme hráli na dvě, stříleli jsme a podobně a myslím, že dnes to mají děti různorodější a zajímavější. My jsme na tomto turnaji poprvé a překvapilo mě, jakou to má atmosféru a pro děti je strašně fajn, jak si to užívají. Rodiče dělají super atmosféru, jsou tady fankluby a fakt je to pecka,“ rozpovídal se na turnaji Mario Holek.

Závěr PLANEO CUPU v Benešově si nenechal ujít ani člen Výkonného výboru FAČR Martin Drobný. U Pohár mládeže FAČR se pohybuje už od roku 2017. „U projektu jsem pět let a za mě je to úplně ideální věc. Navíc propojuje všechny sféry, kdy v předkolech a prvních kolech máme mužstva na okresní a krajské úrovni a finálová kola už jsou i na profesionálních klubech. Pro mě je fantastické zjištění, že lidé z klubů na okresní a krajské úrovni, to dělají se stejným zapojením, zápalem a nadšením jako ti z profesionálních klubů. A to si myslím, že je jeden z největších přínosů těchto mládežnických turnajů. Mládež je základ a myslím, že bez takových turnajů se nemůžeme dočkat žádných úspěchů ani v dospělých,“ řekl v Benešově Martin Drobný.

PLANEO CUP 2022 - KATEGORIE U8 - POŘADÍ:

  1. FC Baník Ostrava 19
  2. FC Sparta Brno 16
  3. AC Sparta Praha 13
  4. FK Pardubice 10                   
  5. FC Zbrojovka Brno 10
  6. SK Slavia Praha 9         
  7. FC Slovácko 4
  8. FK Varnsdorf 0

Nejlepší hráč

  • Ondřej ŠKOPEK – FC Baník Ostrava

Nejlepší střelec

  • Filip HOLAN – FC Písek

Nejlepší brankář

  • Matěj KRÁTKÝ – 1. FC Žamberk

VÍTĚZOVÉ FINÁLOVÝCH TURNAJŮ

  • U8 FC Baník Ostrava
  • U9 SK Slavia Praha
  • U10 FC Slovan Liberec
  • U11 AC Sparta Praha
  • U12 FC Zbrojovka Brno
  • U13 SK Slavia Praha

PLANEO CUP 2022 - CELKOVÉ POŘADÍ:

  1. AC Sparta Praha 114
  2. FC Baník Ostrava 110
  3. SK Slavia Praha & FC Zbrojovka Brno 105
  4. FC Slovácko 104

Další informace naleznete na www.planeocup.cz

Planeo Cup – Pohár mládeže FAČR - finále kategorie U8

Planeo Cup – Pohár mládeže FAČR - finále kategorie U8