Kdo by ale čekal, že se o prvenství popere tradičně silná Sigma Olomouc, netrefil by se. Do hlavní role se pasovali mladí fotbalisté Hanácké Slavie Kroměříž, kteří dosáhli na svůj premiérový triumf v prestižní mládežnické soutěži.

Vůbec poprvé se odehrál finálový turnaj Planeo Cupu v Kuřimi. Mezi fotbalové naděje zamířil i předseda Jihomoravského fotbalového svazu a člen Výkonného výboru FAČR Vladimír Kristýn.

“Jsem rád, že se finálový turnaj koná právě v Kuřimi, protože ke Kuřimi mám velmi osobitý vztah. Je to pro nás velmi důležité a je to pro nás i pěkná reprezentace a čest, že můžeme tuto akci na Brněnsku uspořádat. Atmosféra je úžasná, jsem rád, že rodiče a přátelé pomohli vytvořit tak skvělou atmosféru,“ řekl Kristýn, kterému udělalo radost, že dva brněnské kluby Zbrojovka a Sparta ovládly první dva finálové turnaje v kategoriích U13 a U11.

„Určitě to svědčí o velmi dobré práci s mládeží a my jsme i patřičně hrdí, že se nám na jižní Moravě s mládeží daří. Jdeme cestou, kterou se vydaly asi všechny oddíly, nejlepší trenéři k mládeži.“

Třetí finálový turnaj Planeo Cupu přinesl třetí vítězství moravským klubům. Na Zbrojovku a Spartu Brno překvapivě navázala Hanácká Slavia Kroměříž. A je pozitivním zjištěním, že se v letošním roce prosazují na nejvyšší příčky týmy z klubů, které nehrají na profesionální úrovni první nebo druhou ligu, jako právě Sparta Brno a Hanácká Slavia Kroměříž.   

Mladíci z Kroměříže zvládli Zlatou skupinu, kam se kvalifikovaly dva nejlepší týmy z každé ze čtyř šestičlenných základních skupin, s bilancí čtyř výher, dvou remíz se Spartou a Zbrojovkou a jedné prohry 0:1 s Hradcem Králové. Hanáci nasbírali 14 bodů a mohli se radovat z první trofeje v Planeo Cupu.

Sparta sice za celý turnaj ani jednou neprohrála, jenže systém, kdy jsou za výhru tři body, je neúprosný. Sparta totiž ke třem výhrám přidala čtyři remízy s Kroměříží, Baníkem, Libercem a odvěkým rivalem Slavií. Oproti vítězné Kroměříži dala Sparta dohromady o bod méně a bere tak 2. místo. Bronz putuje zásluhou Baníku do Ostravy.

Mezi diváky se objevil v Kuřimi Roman Hubník. Dlouholetého ligového hráče Olomouce, Sparty a Plzně se zkušenostmi z Bundesligy, kde hrával za Herthu Berlín, přivedl zájem o výkony jeho syna. „Užívám si to! Myslím, že se trochu potatil, je důrazný, rychlý, soubojový. Takže takové ty klasické věci, které mě provázely celý můj fotbalový život. Nechávám ho růst pod rukama trenérů, ale když přijde, že si s něčím neví rady, tak mu samozřejmě poradím. Nekritizuji, jsem spíš takový, abych pomohl nejen mému Patrikovi, ale i ostatním klukům a chci, aby fotbal kluky bavil, což je to nejdůležitější. Přeji si, aby byl Patrik spokojený, šťastný a fotbal ho naplňoval,“ zamyslel se nad fotbalovým růstem svého syna bývalý reprezentační stoper.   

V Kuřimi působí v roli šéftrenéra klubu bývalý ligový hráč i trenér Svatopluk Habanec. Úspěšné hráčské roky strávil hlavně v Teplicích a z lavičky vedl mj. právě Teplice, Slovácko nebo Zbrojovku Brno. „Planeo Cup je velká věc pro Kuřim i celou zemi a jsem hrozně rád, že turnaj tady u nás vůbec je. Fotbalová úroveň je fantastická a musím říct, že se z hlediska fotbalovosti posouvá. Už nevidíme tolik nakopávaných balonů a každý se snaží hrát fotbal s držením míče, častou střelbou, a ne nějaký hurá systém, což fotbal určitě zdobí. Konfrontace týmů mezi sebou je něco úžasného a apeluji na ligové kluby, aby tohle chtěly víc a víc, protože právě konfrontace je ve fotbale ten posun.“


Planeo Cup přivítal v Kuřimi také osobnosti brněnského fotbalu. Legendy zastupoval autor více než stovky ligových gólů v dresu Zbrojovky a později manažer klubu Karel Kroupa a mladší generaci pak Tomáš Abrahám, který se v současní době věnuje trenérské práci s mládeží. V průběhu turnaje pak klub FC Kuřim jako při všech svých domácích utkáních uspořádal sbírku pro Dětský hospic Dům pro Julii, kde pomáhají dětem, které potřebují péči 24 hodin denně. Organizátoři se ke sbírce připojili a na provoz Domu pro Julii byl předán šek na 20 tisíc korun.

PLANEO CUP 2023: KATEGORIE U12 – KONEČNÉ POŘADÍ

Pořadí Tým Body
1. SK Hanácká Slavia Kroměříž 14
2. AC Sparta Praha 13
3. FC Baník Ostrava 11
4. SK Slavia Praha 10
5. FC Zbrojovka Brno 10
6. FC Slovan Liberec 9
7. FK Meteor Praha VIII 5
8. FC Hradec Králové 4

 

Nejlepší hráč Nejlepší střelec Nejlepší brankář
Dominik Eliáš - Fotbalová akademie Jablonec Maxim Žiak - SK Hanácká Slavia Kroměříž Dominik Jeřábek - SK Slavia Praha


FINÁLOVÉ TURNAJE PLANEO CUP – POHÁR MLÁDEŽE FAČR 2022/23

U13: 29. - 30. 4. 2023 Vysoké Mýto
U12: 13. - 14. 5. 2023 Kuřim
U11: 6. - 7. 5. 2023 Benešov
U10: 20. - 21. 5. 2023 Hlučín
U9: 27. - 28. 5. 2023 Varnsdorf
U8: 3. - 4. 6. 2023 Uničov


Kompletní rozlosování najdete ZDE.

Foto: Josef Štěpán

Pohár mládeže FAČR PLANEO Cup - U12 (Kuřim, 13. - 14. 5. 2023)

Pohár mládeže FAČR PLANEO Cup - U12 (Kuřim, 13. - 14. 5. 2023)