Ve Varnsdorfu se totiž vůbec poprvé uskuteční finálový turnaj Poháru mládeže FAČR Planeo Cupu, konkrétně v kategorii U9.

Finálové turnaje Pohár mládeže FAČR se už přehouply do druhé poloviny a varnsdorfská soutěž je předposledním dílem letošního ročníku Planeo Cupu.

V každém ze čtyř doposud odehraných závěrečných turnajů vyhrál tým z jiného klubu. Na úvod se v nejstarší kategorii třináctiletých radovala Zbrojovka Brno, a i druhá vítězná trofej mířila do moravské metropole, když turnaj U11 ovládla Sparta Brno. V o rok starší kategorii vyhrála Hanácká Slavia Kroměříž a posledními vítězi jsou zatím naděje AC Sparta Praha, kterým v Hlučíně patřil turnaj U10.

Ve druhé nejmladší kategorii se potkává nejlepších 24 družstev celé republiky, která jsou rozdělena do čtyř základních skupin po šesti týmech. Ze skupiny pak týmy na prvních dvou místech postupují do Zlaté, další dva do Stříbrné a 5. a 6. družstvo v pořadí půjde do Bronzové skupiny.

Domácí hráči FK Varnsdorf se mohou těšit na velké okamžiky před zraky svých rodičů, příbuzných a kamarádů. V základní skupině C se kluci z Varnsdorfu utkají se Slavií Praha, Slováckem, Domažlicemi, Hodonínem a Benešovem. Na případné regionální derby s Arsenalem Česká Lípa může dojít až v další fázi turnaje, protože českolipští byli nalosováni do skupiny D.

Pohár mládeže FAČR je jednou z prvních velkých zkušeností pro začínající fotbalisty, kteří se mohou konfrontovat s hráči a týmy, které v běžných soutěžích během sezóny nepotkají. A z některých pak mohou vyrůst i budoucí reprezentanti. Planeo Cup proto sleduje i uznávaný mládežnický trenér a v současnosti kouč reprezentačního týmu do 21 let Jan Suchopárek.

„Je to úžasné, osobně jsem byl na několika turnajích a je tam vidět soutěživost, emoce, radost, štěstí, ale samozřejmě někdy i smutek. Je tam spousta věcí, které patří nejen do dětského fotbalu, ale i do mládežnických reprezentací i dospělého fotbalu. A myslím si, že v několika případech se ti kluci prosazovali dál ve starších kategoriích. A taky očekávám, že děti i jejich rodiče na tyto turnaje nikdy nezapomenou,“ chválí celý projekt Jan Suchopárek.

Do Varnsdorfu zavítají i zajímavé fotbalové osobnosti, mezi nimž by měl být někdejší reprezentant, olympijský vítěz z Moskvy 1980 a 3. na ME ve stejném roce v Itálii, a také dvojnásobný mistr ligy a hráč Baníku Ostrava Petr Němec. K regionu má blízko, protože ke konci kariéry hrál za Teplice a před nedávnem trénoval ve druhé lize Ústí nad Labem.

Po Kuřimi a Hlučínu je Varnsdorf třetím městem, kde se Planeo Cup hraje poprvé. Turnaj vyvrcholí v neděli a všichni se mohou těšit na spoustu zážitků a nezapomenutelných momentů.

FINÁLOVÉ TURNAJE PLANEO CUP – POHÁR MLÁDEŽE FAČR 2022/23

U13: 29. - 30. 4. 2023 Vysoké Mýto
U12: 13. - 14. 5. 2023 Kuřim
U11: 6. - 7. 5. 2023 Benešov
U10: 20. - 21. 5. 2023 Hlučín
U9: 27. - 28. 5. 2023 Varnsdorf
U8: 3. - 4. 6. 2023 Uničov


Kompletní rozlosování najdete ZDE.